Curatorial Residency

July and August 2020 

Coming soon...

Plavi artisan

Ljeto 2019

Plavi artisan pod vodstvom Aide Sarac u suradnji sa umjetnicom Camille Bleu-Valentin iz Francuske i organizacijom FUTURA iz Gracanice. 

Ljeto 2019

'Artist in Residence program' i izlozba u suradnji sa umjetnicom Camille Bleu-Valentin iz Francuske.

Jedan od ciljeva ACG-a je organizacjia posjeta internacionalnih umjetnika, znanstvenika itd. Ova aktivnost bi pomogla ostvarivanju misije ACG-a i obogacivanju kulturnih dogadanja grada Gracanice. 

Seminar

7 Februar, 2019

Boston, USA

Seminar o odrzivosti organiziran u suradnji sa Earthos Institute (USA) i Sena Institute of Technology (Africa). 

 

Prijave ovdje

Umjetnost u Bosni i Hercegovini

Novembar 2018, Bromfield Gallery

Osnivacica ACG Mirela Kulović podijelila je svoju pricu o umjetnosi, pokretanju art centra uz dva uzbudljiva gosta, Kaću Bradonjić i Megan McShane. 

Survivors

Pop-up exhibition, Novembar, 2018, Boston SoWa Art&Design District

Photos by Edita Kulovic, inspirirane pripremanjem hrane i svakodnevnim zivotom u malom selu u sjevero-istocnom dijelu Bosne i Hercegovine. 

Alternativna učionica

22. Jula 2018 u 10:30 h

Art Centar Gračanica poziva sve male kreativce od 8-12 godina da se prijave na prvi čas "Alternativne učionice". Prvu edukativno - likovnu radionicu koja će se održati povodom otvaranja centra i u okviru izložbe "Frekvencija življenja". Učesnici će imati priliku iskazati svoja mišljenja o izloženim fotografijama koje obrađuju temu tehnološkog napretka u okviru savremenog društva i apstraktnom slikarstvu. Uz vođeni obilazak izložbe planirane su zabavne aktivnosti poput "Go find cards" i likovnog izražavanja učesnika kroz njihovu viziju budućnosti. Radionica ce se odrzati pod vodstvom Aide Šarac​, historicarke umjetnosti i likovne kriticarke iz Sarajeva.

 

Aida Šarac​ trenutno radi kao Muzejska edukatorica i Bibliotekarka Odjela stručne biblioteke sa dokumentacijskim centrom Umjetničke galerije BiH. 

https://www.oslobodjenje.ba/o2/kultura/kad-galerija-postane-ucionica-368475

"Frekvencija življenja"

21. Jula 2018 u 18.00 h

Izloža slika i fotografija, Sara Jušić i Namik Karajbić

Organizacija umjetnika i profesionalaca ACG po prvi puta javno prezentira svoje djelovanje izložbom dvoje mladih umjetnika Sare Jušić i Namika Karajbića. Umjetničkom izlozbom mladi umjetnici fotografijama i slikama daju komentar na današnji način života gdje su tehnologija i mediji ušli u svaki prostor, pa čak i onaj najintimniji. Mogu li umjetnost i kultura dati humaniju dimenziju našoj svakodnevnici? Otkrijte sami dolaskom na svečano otvaranje.
Za vrijeme izložbe umjetnici će dati osvrt na njihove radove i dosadašnju praksu, a predstavit će se i aktivnosti umjetničkog centra koji počinje djelovati u Gračanici i regiji od ovog ljeta. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže.

Adresa: Ahmed paše Budimlije bb ( 1. sprat), 75320 Gračanica, Bosna i Hercegovina

Facebook

Simpozijum "Building A Village Together" - Earthos Institute

Subota, 28. April, 2018.  10:00 AM – 3:00 PM

Prezentacija misije i aktivnosti ACG-a

Dragana Bogavac 

Mirela Kulović

 

Earthos Lab

1310 Broadway 

Somerville, MA 02144, USA

www.earthos-institute.us

 

Prijava na link:

Eventbrite

 

 

Please reload

© 2020 ACG All rights reserved. All photos on this website are owned by ACG, artists or collaborators we worked with.